Nieuwsbericht over Wahhab Hassoo: “Spontane hulp aan Yezidi’s door tweet”

15 januari 2015 Stichting Nieuws

Spontane hulp aan Yezidi’s door tweet

AMERSFOORT – Dankzij een twitterbericht dat Fokke de Jong nietsvermoedend stuurde, is in het Soesterkwartier een spontane hulpactie op gang gekomen voor de Yezidi’s in Irak. ,,In no time had ik zestig zakken vol met kleren, schoenen, pannen en slaapzakken.”

door Anne Vernooij

,,Ik twitterde dat ik het een indrukwekkende reportage vond. Daarop nam Wahhab contact met mij op.” In november zag Fokke de Jong op televisie een ‘Dit is de Dag’-reportage van de EO over een Yezidische familie uit Velp. Hun zoon Wahhab (19) reisde in de herfstvakantie met de verslaggevers van de EO naar Irak, waar familieleden gevangen gehouden worden in kampen in Erbil. Zijn vader ging niet mee, hij was bang dat hij opgepakt zou worden, en ook zijn moeder durfde niet mee.

,,Wahhab vroeg mij of ik naar Velp wilde komen om de hulp aan de Yezidi’s te professionaliseren.” Fokke bedacht zich geen moment, hij ging naar de familie toe die inmiddels drie jaar in Nederland woont. Deze ontmoeting leidde tot de spontane hulpactie in het Soesterkwartier waar inmiddels veel bewoners aan meedoen. ,,In no-time had ik zestig zakken vol met warme kleding, schoenen, pannen en slaapzakken.

Yezidi’s kennen elkaar allemaal, het is een echt familienetwerk. Zij zorgen ervoor dat alles in het gebiedje terechtkomt. De spullen komen ook echt aan, je ziet wat er met de goederen gebeurt. Op de pas gebouwde website www.nlhelptyezidi.nl komen filmpjes en foto’s zodat mensen ook daadwerkelijk kunnen zien wie de spullen krijgen, en waar hun warme dekbedden en kleding naar toe gaat.”

Fokke ontvangt veel hulp van buurtgenoten. Een ruimte in De Verkeerstuin is inmiddels beschikbaar gesteld voor opslag van de goederen, en mensen bieden spontaan aan om een keertje richting Velp te rijden. Een mevrouw van 97 jaar uit de wijk had al tien jaar dekens en mantels op zolder liggen, we mochten ze van haar op komen halen. Zo zie je dat Twitter voor hele leuke contacten zorgt.” Ook uit andere wijken is hulp aan komen waaien.
De winter nadert en die kan extreem zijn in Irak. ,,In de zomer is het vijftig graden, maar in de winter kan het min twintig worden”, vertelt de 19-jarige uit Velp. Hij heeft al veel spullen ingezameld, maar daar kan slechts een fractie van het duizelingwekkende aantal mensen mee worden geholpen.

Yezidi’s vormen een religieuze minderheid in Irak. Het yezidisme is een van de oudste geloofsuitingen en combineert elementen uit onder meer het christendom en de islam. De kwetsbare Yezidi-minderheid wordt zwaar getroffen wordt door de terreur van Islamitische Staat. Zij zien hen als duivelsaanbidders.
De Yezidi’s hebben met name behoefte aan dekens, warme winterkleren, slaapzakken en pannen. Meer informatie via: fokke _prive@hotmail.com of tel. 0317-481434.

Bekijk het artikel van 07 januari 2015 op www.destadamersfoort.nl.

2879194_