Yezidis: The ''forgotten people'' of an unforgottable story

Yazidis: The 'forgotten' people of an unforgettable story

HELP ONS DE YEZIDISCHE VLUCHTELINGEN HELPEN!

Stichting NL helpt Yezidi’s is opgericht met als doel hulp te bieden aan Yezidische vluchtelingen in en uit Noord-Irak

WAAROM HELPEN?

Yezidi’s zijn geen moslims en worden (daarom) door IS met bruut geweld verjaagd uit Noord-Irak, met tienduizenden tegelijk. Meisjes en vrouwen worden ontvoerd, verkracht en als slavin verkocht aan IS-rebellen. Mannen, ouderen en jongens worden gevangen genomen of vermoord. Kinderen raken verweesd en ontheemd en hen wordt elke kans op onderwijs ontnomen.

Herinnert u zich de schokkende beelden nog, van al die Yezidi’s die in augustus 2014 in paniek de berg Sinjar op vluchtten. Nog dagelijks tekent de internationale pers zulke gruwelverhalen op (zie bijvoorbeeld het RTL nieuws).

DE YEZIDISCHE VLUCHTELING WAHHAB HASSOO

Nederland heeft ook een aantal Yezidische vluchtelingen opgevangen. Met name het contact met één van hen inspireerde ons tot de oprichting van de stichting. Zijn naam is Wahhab Hassoo (1995) en hij woont sinds 2012 met zijn familie (vader, moeder, een zus en twee broers) in Velp, bij Arnhem.
Wahhab is een bijzondere jongen. Terwijl veel van zijn leeftijdgenoten zich druk maken over uitgaan, huiswerk en de nieuwste smartphone, werkt hij zich – naast zijn opleiding – in het zweet om kleding in te zamelen voor vluchtelingen in Noord-Irak en probeert hij via de media aandacht te vragen voor de situatie in Irak.
Inmiddels zijn er op Wahhab’s initiatief al duizenden kilo’s kleding verscheept naar de vluchtelingenkampen. Een geweldige prestatie!

Daarnaast is Wahhab in september 2014 met een cameraploeg van de EO teruggegaan naar Irak, voor een reportage over de angst en de erbarmelijke leefomstandigheden van zijn geteisterde volk.

Een link naar deze uitzending vindt u hier.

NIEUWS

DIT IS DE DAG OP ZOEK MET NEDERLANDSE YEZIDI NAAR VERLOREN FAMILIE IN IRAK

Bekiijk hier de reportage van het EO programma “Dit is de dag”, waarin Wahhab Hassoo, een Yezidische vluchteling die in Nederland asiel heeft gekregen, op zoek ging naar zijn familie in Noord-Irak. De reportage is uitgezonden op dinsdag 11 november 2014 om 21.15 uur.

VOLG HET VERHAAL VAN DE YEZIDI'S op