Wahhab Hassoo vertelt op Omroep Gelderland over de verschrikkelijke gebeurtenissen in Noord-Irak

12 januari 2015 Stichting Nieuws

Iraakse familie Velp wanhopig vanwege vermiste familieleden

VELP – De felle strijd die woedt in het noorden van Irak lijkt voor Gelderlanders misschien ver weg, maar de Iraakse familie Hassoo in Velp is de wanhoop nabij. Een tante, neven en nichten zijn al dagen vermist in het noorden van Irak. De vrees is dat zij zijn vermoord door leden van de radicale Islamitische Staat (Isis of IS).

‘Ze zijn gevlucht, de bergen in. Dat is het laatste wat we hebben gehoord’, vertelt de duidelijk aangeslagen Wahhab Hassoo die sinds 2012 in Nederland woont.

Yezidi’s

De familieleden behoren tot de yezidi’s; een religieuze minderheid die door leden van de radicale Islamitische Staat wordt vermoord.

De radicale Islamitische Staat heeft inmiddels meer dan 500 yezidi’s gedood tijdens hun offensief in het noorden van Irak. Volgens de Iraakse minister Mohammed Shia al-Sudani van Mensenrechten liggen de leden van de religieuze minderheid verspreid over meerdere massagraven.

De autoriteiten zeggen over bewijzen te beschikken dat vrouwen en kinderen levend zijn begraven bij de inname van de noordwestelijke stad Sinjar. Ook hebben de terroristen ongeveer 300 vrouwen ontvoerd die zij als slaven gebruiken.

Onduidelijk

De familie Hassoo houdt dus hun hart vast. Of hun familie nog leeft is niet duidelijk. En ook over het lot van andere bekenden weten ze vrijwel niets. ‘Ook vrienden en oud-klasgenoten van mij zijn gewoon opgepakt en verkracht.’, vertelt Wahhab Hassoo. En -terwijl hij zijn tranen de vrije loop laat- voegt hij toe: ‘Ze worden gewoon verkocht in de supermarkt. De Islamitische Staat vermoordt de mannen en kinderen en ze nemen de meisjes en de vrouwen mee en verkopen die net als dieren.’

De strijders van IS maken zich verder schuldig aan onthoofdingen, stenigingen, verkrachtingen en andere vormen van marteling. Iedereen die niet hun interpretatie van de soennitische islam volgt, wacht de dood. Strijders hebben via Twitter duizenden dreigberichten richting VS en bondgenoten geplaatst, met gruwelijke foto’s van buitenlandse militairen die tijdens eerdere gevechten in Irak gesneuveld zijn.

De extremisten riepen eind juni een islamitische staat uit in delen van Syrië en Irak. Ze zijn met een snelle opmars bezig. Het Amerikaanse leger begon vrijdag posities van IS in het noorden van Irak te bombarderen, om Amerikanen en duizenden gevluchte yezidi’s in de autonome regio Koerdistan te beschermen tegen de terreur van IS.

Langetermijn-project

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk sturen voedsel en water naar het Sinjar-gebergte om de door IS omsingelde yezidi’s te helpen. De Amerikaanse president Barack Obama gaat ervan uit dat het probleem niet in enkele weken is opgelost. ”Dit is een langetermijnproject”, zei hij.

Zondagmiddag verstreek een deadline voor ongeveer 300 yezidi’s om zich te bekeren tot de islam of te sterven. Het is niet duidelijk of de Iraakse minister over deze groep sprak toen hij het dodental noemde. Het yezidisme is een van de oudste geloofsuitingen en combineert elementen uit onder meer het christendom en de islam.